Ὁ Προφὴτης Ἠλὶας

Ο Προφήτης Ηλίας (20 Ιουλίου) | Διακόνημα

Ένα Σχόλιο to “Ὁ Προφὴτης Ἠλὶας”

  1. Μπάμπης Says:

    «Καλός ο ζήλος σου Ηλία,αλλά είσαι πολύ σκληρός. Δεν αντέχεις τους αμαρτωλούς. Γι’αυτό ανέβα πάνω στους Ουρανούς. Κάτω, στη Γη, θα κατέβω εγώ για να σηκώσω τους αμαρτωλούς στους ώμους μου…»

    Σε μια σπουδαία και τολμηρή του ομιλία στον Προφήτη Ηλία ο Ιερός Χρυσόστομος παρουσιάζει το πως ο Θεός θέλησε να διαπαιδαγωγήσει το ζηλωτή Προφήτη Ηλία και να τον διδάξει την ευσπλαχνία και το έλεος.
    Σε ένα σημείο αυτής του της ομιλίας, ο Ιερός Χρυσόστομος βάζει το Θεό να λέει στον Προφήτη Ηλία:
    «Εγώ, ω Ηλία, γνωρίζω τον ζήλο σου και αναγνωρίζω την πολιτεία σου. Όμως, ευσπλαγχνίζομαι τους αμαρτωλούς όταν τιμωρούνται πολύ. Αλλά εσύ εκδικείσαι πολύ την ασέβεια, οι άνθρωποι όμως συνεχώς αμαρτάνουν. Σας χωρίζω από το να συγκατοικείτε. Εσύ, αφού δεν μπορείς να υπομένεις τους αμαρτωλούς, πήγαινε μέχρι τον ουρανό. Στην γη θα κατέβω Εγώ. Αν εσύ, Ηλία, μείνεις για πολύ στην γη θα χαθεί το ανθρώπινο γένος, γιατί συνεχώς θα τους τιμωρείς. Τί θα γίνει, λοιπόν; Πήγαινε, Ηλία, μέχρι στον ουρανό. Δεν μπορεί η φωτιά να είναι μαζί με τα καλάμια! Σου δίνω την χαρά να συγκατοικείς με αναμάρτητους· μείνε μαζί με τους χορούς των αγγέλων. Πήγαινε, λοιπόν, προς τον ουρανό. Με τους αμαρτωλούς θα κατοικήσω εγώ. Εγώ, που θέλω να φέρω στον ώμο μου το πλανεμένο πρόβατο. Εγώ που θα πω σε όλους τους αμαρτωλούς: “Ελάτε σε μένα όλοι οι βεβαρυμένοι”· δεν θα σας κολάσω, αλλά “θα σας αναπαύσω”».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: